Naib tehsildar Prelims Mock Test 6 – 20 August 2017

Naib tehsildar Pre Mock test 2

Naib Tehsildar Prelims Mock Test

Naib Tehsildar test Himachal Pradesh / Naib tehsildar Mock Test / Roll number for Naib tehsildar test / Admit Card for Naib Tehsildar Exam

Here is a small mock test for the people preparing for the Naib Tehsildar (Prelims) on 20th of August 2017.

It has been designed taking into consideration the syllabus and trend of the examination. All the Best.

1. Who has been selected for US India Business Council Award?

(A) Narendra Modi

(B) N Chandrababu Naidu

(C) Arun Jaitley

(D) Bezwada Wilson

 

Answer: N Chandrababu Naidu

 

2 Who has been selected for 2017 UNESCO/Guillermo Cano World Press Freedom

Prize?

(A) Dawit Isaak

(B) Tom Wolfe

(C) Barbara Walters

(D) Dan Rather

 

Answer: Dawit Isaak

 

3. PowerTex has been launched by which ministry?

(A) Union Ministry of Electronics and IT

(B) Union Ministry of Textiles

(C) Union Ministry of Environment

(D) Union Ministry of Commerce

 

Answer: Union Ministry of Textiles

 4. South Asia Sub-regional Economic Cooperation (SASEC) is the program of?

(A) World Bank

(B) International Monetary Fund

(C) Asian Development Bank

(D) SAARC

 

Answer: Asian Development Bank

 

5 Bob Dylan has been awarded with?

(A) Nobel Prize for literature

(B) Nobel Peace Prize

(C) UNESCO heritage award

(D) Magsaysay Award

 

Answer: Nobel Prize for literature

6. Who has been appointed as Chairman of CBEC?

(A) Vanaja Sarna

(B) Ajay Tyagi

(C) Arundhati Roy

(D) Kiran Kumar

 

Answer: Vanaja Sarna

 7. Which city has becomes first ‘Giga-enabled’ city in India?

(A) Bangalore

(B) GIFT City

(C) Hyderabad

(D) Vishakhapatnam

 

Answer: Hyderabad

 8. World Autism Awareness is celebrated on which day?

(A) March 9

(B) April 2

(C) April 9

(D) May 4

 

Answer: April 2

 

9.The first smart tribal model village ‘Hubbi’ is in which state?

(A) Uttarakhand

(B) Odisha

(C) Jammu and Kashmir

(D) Meghalaya

 

Answer: Jammu and Kashmir

 10. Ranjour singh, Son of Amar Singh Thapa defeated a Raja of Princely state of

Himachal in 1809. What is the name of that king?

(A) Bajar Singh

(B) Ajay Singh

(C) Karm Prakash

(D) Uday Singh

 

Answer: Karm Prakash

 11. Which of the following is the main subject of Kangra Paintings?

(A) Radha- Krishan

(B) Shivji- Parvati

(C) Floral patterns

(D) Animals

 

Answer: Radha- Krishan

 12. Which princely state initially refused to join Indian union?

(A) Rampur

(B) Bilaspur

(C) Kangra

(D) None of the above

 

Answer: Bilaspur

 13, Who discovered Shimla as a hill station?

(A) Major Broadfoot

(B) Lord Amherest

(C) Lord Bantick

(D) Major Kennedy

 

Answer: Major Kennedy

 14. Where was the capital of Kullu in the earlier times?

(A) Brahmapur

(B) Jagatsukh

(C) Murgul

(D) Trilokinath

 

Answer: Jagatsukh

 15. Which Sultan of Delhi helped Raja Megh Chand of Bilaspur to regain his lost

kingdom?

(A) Alaudid Khalji

(B) Iltumash

(C) Balban

(D) Ferozshah Tughlak

 

Answer: Iltumash

 16. Which district of Himachal Pradesh is Second worst affected district in India by TB?

(A) Mandi

(B) Kullu

(C) Chamba

(D) Kangra

 

Answer: Kullu

 17. ‘Homskad’ dialect is the mother tongue of nearly 75% of the population of which

district?

(A) Sirmaur

(B) Kinnaur

(C) Kangra

(D) Mandi

 

Answer: Kinnaur

 18. Thamsar Pass connects which places in Himachal Pradesh?

(A) Kangra-Bara Banghal

(B) Kangra-Bharmaur

(C) Kangra-Chamba

(D) Kullu-Kangra

 

Answer: Kangra-Bara Banghal

 

19 Jutogh Rebellion in 1857 took place under the leadership of?

(A) Subedar Bhim Singh

(B) Subhedar Ram Singh

(C) Subhedar Sajjan Singh

(D) Subhedar Tirath Singh

 

Answer: Subedar Bhim Singh

 20. Which of the following is correct about Ekal Nari Pension?

(A) A pension of Rs. 1000 is being provided to those Widow /Deserted/ Ekal Nari

ladies above 45 years of age

(B) A pension of Rs. 650 is being provided to those Widow /Deserted/ Ekal Nari

ladies above 45 years of age.

(C) A pension of Rs. 1000 is being provided to those Widow /Deserted/ Ekal Nari

ladies above 60 years of age.

(D) None of the above

 

Answer: A pension of Rs. 650 is being provided to those Widow /Deserted/ Ekal Nari

ladies above 45 years of age.

Click here: Naib Tehsildar Mock Test 1

Click here for the second mock test of naib tehsildar series

Click here for the third exam of mock test series of Naib Tehsildar 

Click here for the fourth mock test series of Naib tehsildar exam

Click here for Fifth mock test in series of Naib tehsildar Exam

More such questions are coming soon. Enrol on our daily update list by sending a WhatsApp message to 98828-37038 and never miss any update from us about regular lessons on IAS/HAS preparation, current affairs and much more.

Pic Source 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *