Naib tehsildar Prelims Mock Test 4 – 20th August 2017

Naib tehsildar Pre Mock test 2

Naib Tehsildar Prelims Mock Test

Naib Tehsildar test Himachal Pradesh / Naib tehsildar Mock Test / Roll number for Naib tehsildar test / Admit Card for Naib Tehsildar Exam

Here is a small mock test for the people preparing for the Naib Tehsildar (Prelims) on 20th of August 2017.

It has been designed taking into consideration the syllabus and trend of the examination. All the Best.

1 Silent Valley is in

(A) Himachal Pradesh

(B) Kerala

(C) Arunachal Pradesh

(D) Jammu and Kashmir

 

Answer: Kerala

 

2 Renuka lake is related to

(A) Vashisht

(B) Padamsambhav

(C) Parshuraam

(D) Lomesh Rishi

 

Answer: Parshuraam

 

3 Kamla Devi & Roshani Devi were related to

(A) Folk Dance

(B) Folk Song

(C) Painting

(D) Folk Art

 

Answer: Folk Song

 

4 Who are Girathas

(A) Buisnessmen

(B) Farmer

(C) Painter

(D) Singer

 

Answer: Farmer

 

Click here: Naib Tehsildar Mock Test 1

5 Mukhia and  Wazir subcastes found in district

(A)Shimla

(B) Sirmour

(C) Kinnaur

(D) Chamba

 

Answer: Shimla

 

6 What are Bhojkis

(A) Person wear traditional dress

(B) Priest of Jawalamukhi and Naina devi

(C) Person who give blessings to all villagers in upper region.

(D) Person lives in Chamba

 

Answer: Priest of Jawalamukhi and Naina devi

 

7 Mahatma Gandhi first time came in Shimla in year

(A) 1931

(B) 1939

(C) 1945

(D) 1921

 

Answer: 1921

 

Q.8 which of the following lake is not located in Kullu?

A.Daburu sar
B.Servalsar
C.Nainser or nain sarovar
D.Shring tiung

Answer Daburu lake

Q.9 Daughter of Akbar got rid off from an ailment of Paralysis after taking bath in this lake.It is known as?

A.Sukhsar lake
B.chandra tal
C.Dashaur lake
D.Bhrigu lake

Answer Dashaur lake

Q.10 Which of the following is/are correct about Neelkanth lake of H.P.?
1.this lake is located in Lahaul spiti
2.Only the male members are allowed to visit this lake
3.Thirot a tributary of spiti originates from this lake
A.1 only
B.1 and 2 only
C.1 and 3
D.All of the above

Answer B 1 & 2 only

Click here for the second mock test of naib tehsildar series

 

11 Dr Ambedkar had said, the Article _____ should normally remain a ‘dead letter’

and would be used only in the ‘last resort’.

(A) 352

(B) 355

(C) 356

(D) 357

 

Answer: 356

 

12 Who was the President of the Constituent Assembly?

(A) Pt. Jawaharlal Nehru

(B) Dr. Rajendra Prasad

(C) Dr. B.R. Ambedkar

(D) C. Rajagopalachari

 

Answer: Dr. Rajendra Prasad

 

13 The first woman Governor of a State was?

(A) Mrs Vijayalakshmi Pandit

(B) Mrs Sarojini Naidu

(C) Miss Padmaja Naidu

(D) Mrs Sucheta Kripalani

 

Answer: Mrs Sarojini Naidu

 

14 The number of members nominated by the President to the Lok Sabha is?

(A) 12

(B) 2

(C) 6

(D) 9

 

Answer: 2

 

15 The Supreme Commander of India’s Defence Forces is?

(A) Chief of Staff of the Indian Army

(B) President of India

(C) Prime Minister of India

(D) Defence Minister

 

Answer: President of India

 

16 Which schedule of Indian Constitution contains the division of powers between the union and the states?

(A) 3rd schedule

(B) 5th schedule

(C) 7th schedule

(D) 11th schedule

 

Answer: 7th schedule

Click here for the third exam of mock test series of Naib Tehsildar 

 

17 Bodo, Dogri and Maithili languages were added in 8th schedule by which

constitutional amendment?

(A) 89th

(B) 92nd

(C) 93rd

(D) 97th

 

Answer: 92nd

 

18 Gandhi’s inspiration for civil disobedience came from the writings of which author?

(A) Henry David Thoreau

(B) David Ricardo

(C) Leo Tolstoy

(D) Bertrand Russell

 

Answer: Henry David Thoreau

 

19 After the chaurichaura incident, Gandhiji suspended which movement?

(A) Civil disobedience movement

(B) Khilafat movement

(C) Non-co-operation movement

(D) Quit India movement

 

Answer: Non-co-operation movement

 

20 To which personality Gandhiji gave the title ‘Deen Bandhu’?

(A) Sri Aurobindo

(B) CF Andrews

(C) Vinoba Bhave

(D) CR Das

 

Answer: CF Andrews

More such questions are coming soon. Enrol on our daily update list by sending a WhatsApp message to 98828-37038 and never miss any update from us about regular lessons on IAS/HAS preparation, current affairs and much more.

Pic Source 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *