Naib tehsildar Prelims Mock Test 3 – 20th August 2017

Naib tehsildar Pre Mock test 2

Naib Tehsildar Prelims Mock Test

Here is a small mock test for the people preparing for the Naib Tehsildar (Prelims) on 20th of August 2017.

It has been designed taking into consideration the syllabus and trend of the examination. All the Best.

1. Which are the primary Colours?
(A) Yellow, Green, Blue
(B) Red, Magenta, Blue
(C) Red, Green, White
(D) Red, Green, Blue

Answer: Red, Green, Blue

2. The nuclear reaction in which a heavy nucleus splits into two nuclei of nearly equal
mass is called?
(A) Nuclear Fusion
(B) Nuclear Fission
(C) Nuclear Reaction
(D) Fast Breeding

Answer: Nuclear Fission

3. There are many satellites in our solar system. Titan is one of them. Titan is a
satellite of which planet?

(A) Mercury
(B) Earth
(C) Venus
(D) Saturn

Answer: Saturn

4. The oldest rocks in India are reported from?
(A) Shivalik range, Punjab
(B) Dharwar region, Karnataka
(C) Aravalli range, Rajasthan
(D) Vindhyan range, Madhya Pradesh

Answer: Dharwar region, Karnataka

5. The latitudes that pass through Sikkim also pass through:
(A) Rajasthan
(B) Punjab
(C) Himachal Pradesh
(D) Jammu & Kashmir

Answer: Rajasthan

6. Indian Standard Meridian passes through the states of UP, MP and
(A) Maharashtra, AP and Tamil Nadu
(B) AP, Karnataka and Tamil Nadu
(C) Telangana, AP and Tamil Nadu
(D) Chhattisgarh, Orissa and AP

Answer: Chhattisgarh, Orissa and AP

Click here: Naib Tehsildar Mock Test 1

.
7. Isochrones are lines joining place with equal?
(A) Longitude
(B) Rainfall
(C) Frost
(D) Traveling time from a point

Answer: Traveling time from a point

8. Which are the twin cities?
(A) Delhi and Faridabad
(B) Mumbai and Pune
(C) Hyderabad and Secunderabad
(D) Bengaluru and Mysore

Answer: Hyderabad and Secunderabad

9. Who was the first Governor General of Bengal?
(A) Robert Clive
(B) Warren Hastings
(C) William Bentick
(D) Cornwallis

Answer: Warren Hastings

10. Bhakta Tukaram was a contemporary of which Mughal Emperor?
(A) Aurangzeb
(B) Babar
(C) Jahangir
(D) Akbar

Answer : Jahangir

11 Kirda Dun Valley is in
A Kinnaur
B Sirmour
C kullu
D Kangra

Answer Sirmour

12 Balh Valley is in
A Kullu
B Sirmour
C Kinnaur
D Mandi

Answer Mandi

Click here for the second mock test of naib tehsildar series

13 Spiti river is tributary of which river
A Beas
B Sataluj
C Yamuna
D Ravi

Answer Sataluj

14 Guru Ghantal monastery is in
A Kullu
B Lahaul Spiti
C Kinnaur
D Sirmour

Answer Lahaul Spiti

15 Suketi river is tributary of
A Beas
B Sataluj
C Yamuna
D Ravi

Answer Beas

16 Kunihar Valley is in
A Kullu
B Solan
C Kinnaur
D Kangra

Answer Solan

17 A.O Hume founded Congress in Shimla at
A Rohtney castle
B Viceregal lodge
C Holly lodge
D Town Hall

Answer Rohtney castle

18 Rippon hospital in Shimla was opened at the time of

A lord Dufferin
B lord Mountbatten
C lord Wellsely
D lord Haringston

Answer lord Dufferin

Click here to know how to start preparing for Civil Services (IAS)

19 Who is the present occupant of Holly lodge
A Virbhadra Singh
B Prem kumar dhumal
C Vidya Stokes
D G S Baali

ANSWER VirabhadraSingh

20 Shimla became summer capital of india from 1864 to
A 1935
B 1939
C 1942
D 1945

Answer 1939

More such questions are coming soon. Enrol on our daily update list by sending a WhatsApp message to 98828-37038 and never miss any update from us about regular lessons on IAS/HAS preparation, current affairs and much more.

Pic SourceĀ 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *